'Wij schuwen energiebedrijven met veel schulden'

‘Een groot deel van de obligaties in deze sector is uitgegeven door exploratie- en productie (E&P)-bedrijven, die de afgelopen jaren nieuwe technologieën hebben geïmplementeerd waarmee makkelijker olie en gas uit de grond gehaald kan worden. Voor deze nieuwe technologieën, waaronder hydraulische fracturatie (fracking), was een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal nodig waardoor bedrijven in deze sector schulden zijn aangegaan’, zegt fondsbeheerder Carl ‘Pepper’ Whitbeck van AXA Investment Managers in gesprek met Fondsnieuws.

Schaliegas

Fracking is de techniek om olie en gas uit schaliegesteente te kraken en was in de VS de afgelopen jaren aan een sterke opmars bezig totdat de olieprijs instortte tot onder de 30 dollar per vat begin dit jaar. Sindsdien is de prijs echter flink herstelt tot een niveau dat al enige tijd schommelt rond de 50 dollar. 

Daarnaast heeft Trump gezegd minder afhankelijk te willen zijn van het buitenland voor wat haar energiebehoefte betreft en wetgeving om uitstoot te verminderen te willen schrappen. De impact van dit beleid is nog onzeker, maar beleggers denken dat het positief kan uitpakken voor high yield bedrijven in de mijnbouw- en energiesector.  

‘We hebben een enorme rally in de koers van deze obligaties gezien dit jaar. We waren en blijven echter onderwogen’, zegt de manager die sinds 2002 bij het high yield team van AXA IM betrokken is. 

Positieve kasstroom

‘Mij staat het kredietprofiel van E&P-bedrijven niet aan. Ik zoek ondernemingen met een stabiele en voorspelbare kasstroom. Een kasstroom die bovenal positief is. Dat was bij deze bedrijven niet eens het geval toen de olieprijs op 90 dollar per vat stond omdat de kapitaaluitgaven altijd de inkomsten overstegen.

Van de 27 miljard dollar die AXA IM belegt in hoogrentende bedrijfsobligaties, is meer dan 20 miljard dollar ondergebracht in de short duration strategie. ‘Het is een meer conservatieve manier om in high yields te beleggen. Het risico-rendementsprofiel is zelfs aantrekkelijker dan dat van de vijfjarige Treasury.’ 

Waar high yields normaal gesproken in de pas lopen met de aandelenmarkt, was daar kort na de overwinning van Trump geen sprake van. ‘De impact van de stijgende kapitaalmarktrentes was in de gehele obligatiemarkt voelbaar (zij het minder in de short duration strategie).’

Ziekenhuisketens

Ten aanzien van ziekhuisketens als Tenet Healthcare, Community Health Systems en HCA Holdings ging wel de koers van zowel obligaties als aandelen omlaag. Deze bedrijven worden naar verwachting geraakt als Trump zijn plannen doorzet om de Affordable Care Act (Obamacare) aan te passen.

Als enige aanpassing in de portefeuille verkocht Whitbeck direct na de verkiezingsuitslag een paar obligaties van deze zorgbedrijven. ‘Of de koers nog zal herstellen of niet, wij willen die onzekerheid niet in onze lage volatiliteitsstrategie.’

Over de impact van de gestegen kapitaalmarktrentes maakt hij zich verder weinig zorgen. ‘In 2013, toen de yield op Treasuries na de “taper tantrum” 100 basispunten opliep, heeft de high yield markt nog 7,5 procent gerendeerd.’

Outlook

Voor de komende twaalf maanden verwacht hij een rendement van tussen de 5 en 7 procent voor de high yield markt in het algemeen, en tussen de 3 en 5 procent voor zijn short duration strategie – obligaties die naar verwachting binnen drie jaar aflopen of worden teruggekocht. 

Whitbeck: ‘Ik denk dat het rendement nu zelfs aan de bovenkant van die bandbreedte zal uitkomen, doordat we als geen ander fonds kunnen profiteren van de sell-off.

Year to date staat het in de FN Universe opgenomen fonds 3,31 procent hoger (21/11). Het fonds hanteert geen benchmark. 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
november 24 09:39 2016 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen