Maïs kan 13% omhoog

Maïs biedt kansen. De prijsstijgingen van tarwe, maïs en sojabonen in 2018 met respectievelijk 18%, 14% en 6% wijzen op een omslag in de graanmarkt, die in het recente verleden werd geplaagd door zwakke prijzen als gevolg van stijgende voorraden.

In zijn eerste vooruitzichten voor de cyclus 2018/19 (september/augustus), die op 10 mei 2018 werden gepubliceerd, was het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) optimistisch over zijn vooruitzichten voor de graanmarkt en deze positieve toon heeft onlangs weerklank gevonden op de termijnmarkt, met een speculatieve positionering die stijgt tot het hoogste niveau sinds augustus 2017. Aneeka Gupta, commoditystrateeg t bij WisdomTree: “Voor maïs schatte het USDA een verder tekort van 35,8 miljoen ton op de wereldmarkt in voor 2018/19. Indien dit wordt gerealiseerd, zou dit het laagste niveau van de eindvoorraden van maïs zijn sinds het seizoen 2012/2013, aangezien de vraag waarschijnlijk de te verwachten productiestijging zal overtreffen. Nu de olieprijzen stijgen, wordt er in 2018 meer maïs gebruikt voor de productie van brandstof dan voor traditionele voederdoeleinden. Op basis van de USDA-prognoses zorgt de daling van de eindvoorraden van maïs ervoor dat de wereldwijde stocks-to-usage ratio 14,5% bedraagt, tegenover 21,8% vorig jaar. Dit is de op één na krapste verhouding sinds 1973/74. Maïsprijzen staan op historisch lage niveaus ten opzichte van de stocks-to-usage ratio. Ik verwacht een aanzienlijke inhaalbeweging van de maïsprijzen, vergelijkbaar met de prijsstijging in 2010.”

Deze voorspelling wordt onderstreept door de chart voor mais. De prijs staat onderin de bandbreedte en heeft ruimte voor een stijging naar 0,84 euro op basis de ETF. Dat komt neer op een stijging van ruim 13%.

Maïs kan 13% omhoog

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
juni 14 09:02 2018 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Cashcow

Cashcow is het multimediale platform voor particuliere beleggers in Nederland. Het platform geeft inzicht in onder andere beleggingsfondsen, vermogensbeheer, vastgoed(fondsen), online beleggen, fiscale beleggingsmogelijkheden en andere alternatieve beleggingsvormen. Bovenmatige interesse is er voor nieuwe investeringsmogelijkheden.

Toon meer artikelen