'Normaliseren rente stuwt Europese waarde-aandelen'

Bouvignies (foto) is general partner van het gerenommeerde Rothschild & Cie. In Nederland is het Franse huis vooral bekend als merchant bank en adviseur in zakelijke transacties als fusies en overnames, maar daarnaast is het ook een private bank en asset manager. 

Wereldwijd heeft Rothschild Asset Management zo’n 50 miljard euro onder beheer van voornamelijk welgestelde klanten. Circa 25 miljard euro hiervan wordt belegd vanuit het Parijse kantoor van Bouvignies. 

Als CIO is hij direct betrokken bij het management van de Conviction-strategieën, met een gezamenlijke omvang van circa 11 miljard euro. 

Europese verkiezingen

In een vooruitblik schreef Bouvignies dat 2017 een ‘complex’ jaar lijkt te worden vanwege de politieke agenda, met verkiezingen in euro-kernlanden als Nederland, Frankrijk en Duitsland. ‘Er staat van alles te gebeuren op het politieke front, maar het is erg moeilijk te voorspellen’, zegt hij in een conference call met Fondsnieuws. 

Volgens de Rothschild-CIO moeten beleggers zich niet blindstaren op de verkiezingen. ‘Het recente verleden heeft uitgewezen dan verbanden vaak ook niet liggen zoals aangenomen. Fouten in portefeuilleconstructie zijn dan snel gemaakt.’ 

Ook kan hij zich niet vinden in de doemscenario’s die vooral voor Frankrijk worden geschetst. Er wordt grote nadruk gelegd op de presidentsverkiezingen, waarvan twee rondes zijn, maar de wetgevende bevoegdheden zijn in handen van de Nationale Assemblee, wijst hij. 

‘Als het onwaarschijnlijk wordt geacht dat Marine Le Pen tot president verkozen zou worden in de tweede ronde, dan lijkt het catastrofale scenario dat door de markt voorspelt wordt ook overdreven’, aldus de Fransman. 

Een van de programmapunten van het Front National van Le Pen is de herinvoering van de Franse franc – een gebeurtenis die door verschillende ratingbureau’s al gelijk wordt geschaard aan een faillissement van de Franse staat. 

Onderliggend niet slecht

Beleggers zouden zich daarom beter kunnen richten op de economische trends. ‘En onderliggend ziet het er helemaal niet zo slecht uit’, stelt Bouvignies. De Europese economie is de dubbele dip te boven en staat er veel beter uit dan enkele jaren geleden.

‘In 2016 heeft de groei in de eurozone die in de VS zelfs overtroffen’, wijst de CIO. Volgens de voorlopige cijfers was de eurozone-groei 1,7 procent tegen 1,6 procent voor de VS. Voor 2017 verwacht Rothschild AM dat de eurozone-groei doorzet in een orde van 1,5 tot 1,8 procent. 

De eerste signalen in 2017 bevestigen deze visie. ‘De leidende indicatoren staan er goed voor.’ En in navolging van de VS, zijn ook de inflatieverwachtingen aan het stijgen. 

De ECB zal hierin aanleiding zien het obligatie-opkoopprogramma verder af te bouwen, vervolgt Bouvignies. En – net als in de VS – zullen de kapitaalmarktrentes gaan stijgen. ‘We verwachten in 2017 een normalisering van de rentes te zien.’ 

De beleggingsstrateeg voorspelt dat de rente op de 10-jaars Bund zal oplopen tot rond de 1,5 procent. Met de huidige Bund yield van iets meer dan 0,3 procent lijkt dit een heel eind te gaan, maar ook in de VS verdubbelde de kapitaalmarktrente in een maand of zes. 

Pick up waarde-aandelen

De Amerikaanse aandelenmarkten profiteerden van de sell-off in Treasuries, die met de rentestijging gepaard ging. Bouvignies ziet een soortgelijk scenario voor de Europese situatie. 

Daar komt bij dat Europese beursgenoteerde bedrijven voor een versnelling van de winstgroei staan, voegt hij toe. ‘We verwachten een groei in de winst per aandeel in de dubbele cijfers.’ 

Ook hebben Europese aandelen nog een waarderingsgat te dichten ten opzichte van hun Amerikaanse evenknieën. Sinds 2009 heeft de Eurostoxx-index het maar iets beter gedaan dan de geldmarkt en de koerswinstverhouding van circa 14 is niet duur te noemen. 

Interessant is ook dat juist aandelen met aantrekkelijke waarderingsratio’s het in de VS beter hebben gedaan dan aandelen met sterke groei-eigenschappen. De Rothschild-CIO denkt niet dat deze beweging al ten einde is. ‘Is het tijd te verkopen? Nee, die visie delen we niet.’

Wel ziet hij de Europese waarde-aandelen nu als het segment van de markt dat zal profiteren van de normalisatie in kapitaalmarktrentes in de eurozone. Hierbij toont hij een grafiek waarin duidelijk te zien is dat de underperformance van waarde-aandelen hier gepaard ging met de daling in de 10-jaars kapitaalmarktrente (zie onder). 

Operationele leverage

Hij adviseert nu in te stappen in waarde-sectoren als bouw en industrie, bijvoorbeeld Europese automakers. Ook onder bedrijven die de laatste jaren hebben geherstructureerd in sectoren als technologie en media ziet hij kansen. 

Bij de selectie van aandelen kijkt hij vooral naar ‘hoge operationele leverage’, ofwel bedrijven die bij uitstek zullen profiteren van een margeverbetering. Hij noemt namen als Siemens, PSA Peugot Citroën, STMicroelectronics en Philips. 

Aan het andere eind van het spectrum staan relatief dure bedrijven in de sector levensmiddelen en dranken. Een andere gevaarlijke sector is vastgoed – vaak gezien als bond proxy en met name in Noord-Europa stevig aan de prijs. 

Premie waarde ten opzichte van groei en rente

Bron: Rothschild AM.

Meer achtergronden op Fondsnieuws:

 

Lees hier het hele artikel

  Article "tagged" as:
  Categories:
februari 20 10:23 2017 Print dit artikel

Toon meer artikelen

Over de auteur

Fondsnieuws

Fondsnieuws is het grootste online platform voor beleggingsprofessionals in Nederland.

Toon meer artikelen